creative commons

Creative Commons-licens
Claras digitala portfolio by Clara is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 2.5 Sverige License.

tisdag 27 november 2012

Tutankhamun


Tutankhamun blev en farao (kung) år 1347 k.Kr. när han endast var 11 år. Han gifte sig med sin äldre halvsyster Ankhesenamon. Tutankhamun och Ankhesenamon fick ett antal döttrar och till skillnad från andra faraoner gick han och hans fru ut med sitt privatliv till allmänheten. Han fick först namnet Tutankhaton som betyder levande gud av guden Aton, men han bytade sen namn till Tutankhamun som betyder levande bild av guden Amon. Efter 8 år, när Tutankhamun var 19 år, och precis börjat bli allt mer aktiv i styrelsen i landet dog han. Det finns vissa teorier om att han blev mördad då han dog så tidigt. Man har senare efter att man obducerat hans kropp upptäckt att Tutankhamun led av ryggsjukdomar som gjorde att han var rörelsehindrad och led av stora smärtor. Hans DNA har också visat att han var infekterad av en parasit som var en dödlig version av malaria och han hade blödningar i hjärnan. Dock visade det sig sen att blödningarna hade tillkommit under mumifieringen när dem skulle ta ut hans hjärna. Dock har det också visat dig att han hade ett skadat knä som kunde tillkommit av ett hugg med ett svärd, detta kunde också vara anledningarna till att faraon dog så ung. Tutankhamun är nu en av de mest kända faraonerna från Egypten pågrund av hans 3400 år gamla grav som upptäcktes ca 500 kilometer söder om Kairo i Konungarnas dal den 4 november för 90 år sedan, 1922, av Howard Carter som var en brittisk arkeolog. Carter hade övertalat sin vän, lord Carnarvon, att detta var värt att lägga tid och pengar på, vilket ledde till att det var Carnarvon som betalade för hela utgrävningen. Det var detta vi fick veta mer om på utställningen i Hyllie den 26 november. Först när man kom in fick man en slags podcast som man skulle lyssna på om man ville ha något förklarat väl inne på utställningen. Ett rum, det första, var lite allmänt om Egypten och Tutankhamun, ingen fördjupning. Var 10:onde minut spelade dom upp en film som gav en mer fakta. När man hade sett på filmen fick man gå vidare till en till film, och sen ännu en. Efter det fick man gå och se på ännu mer utställning med kopior av graven, mumier och Tutankhamuns kista och begravningsmask. Dock tycker jag att för att få intresset på utställning att dom borde ha något som var originalet från själva graven istället för att ha gjort kopior på allting. Jag tycker också att man borde haft en riktig mumie där, eller iallafall berättat mer om dom, det var en liten besvikelse att det inte fanns med. Men det var ganska intressant hur dom hade byggt upp alla Tutankhamuns gravskistor i kopior och att man fick se i verklig storlek hur fantastiskt stort och dyrt allt måste ha varit. 

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig om att det var intressant att se allting, ex. hur de hade lyckats bygga med sådan presition för att få in alla de olika sakerna.

    SvaraRadera