creative commons

Creative Commons-licens
Claras digitala portfolio by Clara is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 2.5 Sverige License.

onsdag 5 februari 2014

Idrottsskador.

Många idrottare ’‘pushar’’ sin träning för att kunna bli så bra som möjligt, vissa börjar även ta steroider för att höja sin prestationsnivå. Men vanligast är att en idrottare ’‘överanvänder’’ en speciell kroppsdel, t.ex. löpares knä drabbas ofta eller tennisspelares armbågar. Du kan också få skadorna p.g.a. att du börjar träna för hårt och går för snabbt framåt i din idrott. Skadorna kan stanna kvar hela livet, andra går att träna bort med hjälp av en sjukgymnast. Exempel på vanliga skador inom idrotten är...

Armbågen kan drabbas av armbågsluxation, vilket betyder att armbågen går ur led. Om du tränar en sport där du utövar kaströrelser som t.ex. spjut, handboll, baseboll, badminton eller tennis kan armbågen gå ur led. Det kan också hända efter fall på armen, att du översträckt armbågen eller om du är handbollsmålvakt eller ska skydda en boll genom att sträcka upp armen och får ett skott på handleden kan armbågen överböjas och leda till armbågsluxation. Syptomen är smärtor å¨insidan av armbågen, att det för ont att böja armbågen (t.ex. vid kast), svullnad, blåmärken, smärta och problem att börja armbågen. För att behandla armbågsluxation gäller det att ta en viloperiod men under den tiden göra övningar för armen som över blodgenomströmningen men ändå inte skadar ledbanden. När din armbåge är bra igen behöver du stärka upp den igen, gärna med en sjukgymnast. 

När du tränar en sport som innebär löpning kan det orsaka bristning. Bristningar uppstår som sagt vid för maxad träning där musklerna inte hinner återhämta sig. Även vid 100 procentig löpning eller kraftiga frånskjut (t.ex. skott i fotboll) är risken stor för en bristning. Symptom för en bristning är en plötslig och kraftig smärta och efter en stund en brännande känsla på det skadade området. Den skadade kan få svullnad och svårt att gå och efter ett par dagar kan man få blåmärken. För att motverka bristningar kan man göra t.ex. utfallssteg, och om du vill göra det lite mer utmanande så gör utfallsstegen på en balansmatta. På så sätt bygger du upp låret med stabila muskler och det blir svårare att skada det. Om du fått en bristning behöver du behandla det. Så snabbt som möjligt så ska du kyla ner området och lägga ett tryckförband (utgå gärna från metoden P.R.I.C.E. Efter ett par dar kan du börja jogga försiktigt om du inte har smärta längre och när muskeln återfått full rörlighet kan du börja träna vanligt igen. Framöver bör du vara väldigt noggrann med att värma upp ordentligt innan du en träning. 

S.k. löparknä eller runners knee är en skada på knät som uppstår genom löpning/cykling, därav namnet. Om du har högt fotvalv, olika långa ben och/eller tränar mycket på hårt underlag kan detta bidra till skadan. Symptom till löparknä är en bultande smärta på utsidan av knät och vidare upp mot låret. Smärtan du får blir värre om du går i trappor eller backar (mestadels nedför) men kan minska efter noggrann uppvärmning och träning, dock blir den ännu värre nästa dag då. Det är inte alltid det går att återställa knät beroende på hur länge du har haft skadan. Men vila under några veckor från all sorts träning och massera över området under denna period inflammationshämmande. Du kan också stretcha tractus iliotibialis som är en lårmuskel och sätesmuskelaturen. Åk till specialister och prova ut skor och sulor anpassade efter just dina fötter och även för att se om det kan vara pga olika långa ben. För att minska risken för löparknä så kolla upp dina bens längd, om du har högt fotvalv, träna inte på hårt underlag mer än nödvändigt, hoppa med ladning på en fot, gör utfallssteg eller om du vill ha en mer utmanande variant, så gör utfallssteg på en balansplatta. 

P.R.I.C.E är en första hjälpen behandling vid skada. P står för protection (skydda), R för Rest (vila), I för Ice (kyla), C för Compression (tryck) och E står för elevation (högläge). P.R.I.C.E används som en metod för att stoppa blödningen samt att förebygga och lindra smärtan. Bara efter några minuter efter skadetillfället börjar blödningen och därför är det viktigt att börja behandlingen så snabbt som möjligt. En blödning i en muskel pågår i 48 timmar efter skadetillfället och därför är det viktigt att man fortsätter med P.R.I.C.E under dessa 2 dygn. 


KÄLLOR: 
http://idrottsskadeguiden.se/idrottsskador/skada/163-price-forsta-behandlingen
http://idrottsskadeguiden.se/idrottsskador/skada/440-armbagsluxation-armbagen-gar-ur-led
http://idrottsskadeguiden.se/idrottsskador/skada/535-bristning-i-bakre-larmuskeln-hamstringsruptur
http://idrottsskadeguiden.se/idrottsskador/skada/504-loparkna-runners-knee
http://www.mayoclinic.org/overuse-injury/art-20045875

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar