creative commons

Creative Commons-licens
Claras digitala portfolio by Clara is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 2.5 Sverige License.

måndag 6 maj 2013

Laxfilé med fetaosttäcke och tagliatelle



Jag lagade laxfilé med fetaosttäcke och tagliatelle blandat med hyvlade morötter och squash. Cirka pris på min rätt per portion var 29 kronor, vilket jag inte tycker är så dyrt för denna rätten då den var jättegod men ändå lätt att laga. Vad som gjorde min rätt dyrare var antagligen att jag hade med laxfilé som en stor råvara i min maträtt och jag använde mig av KRAV-märkta varor, vilket är dyrare eftersom det kostar mer att ta väl hand varan. Om man ser från miljöperspektiv så eftersom jag valde att beställa KRAV-märkta varor kom min lax antagligen från Norge. Men eftersom den sedan transporterats från Norge till Asien för att filéas och sen vidare till Holland för att paketeras och först därefter till Sverige så man kan ju tänka över hur miljövänligt det egentligen är. Vissa säger att transporten inte gör någon skillnad på miljön, men visst man kan nog tänka så om en transport, men om man lägger ihop allt avfall från alla transporter som behövts just för detta så tycker jag inte att det är så bra för miljön. Enligt min åsikt tycker jag då att om man köper ekologiska, KRAV-, svan- eller nyckelhålsmärkta varor då man vill ha något som är bra för miljön så ska man se hur maten har transporterats. 

När jag planerade min måltid och valde rätt såg jag ur livsmedelsverkets 5 kostråd och eftersom den säger ’’ät mycket frukt och grönt- gärna 500 gram per dag!’’ så var det smidigt att blanda pastan med 2 olika grönsaker. Det andra kostrådet säger ’‘Välj i första han fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris!’’ vilket jag dock inte valde, utan hade ljus pasta i min rätt för jag tyckte att det passade bättre. Jag följde inte heller att välja nyckelhålsmärkt utan jag valde att beställa kravmärkta varor. Men det står ’’ät fisk ofta- gärna 2-3 gånger i veckan!’’ vilket jag hjälpte till med då jag hade lax i min rätt. Jag hade i 1 msk olivolja och det följer rådet ’‘byt till flytande margarin eller olja när du lagar mat’’. 

Enligt tallriksmodellen och matcirkeln följde jag den eftersom jag hade med fisk- ingår i gruppen ’‘kött, fisk och ägg’’, pasta- ingår i gruppen ’‘spannmålsprodukter’’ och ’‘potatis, pasta och annat matgryn’’ och grönsaker- ingår i gruppen ’‘potatis och rotfrukter’’ och ’‘grönsaker’’. ’‘Mjölk och ost’’ och ’‘smör margarin och olja’’ följde jag också då jag hade fetaost på laxen och riven ost över pastan och jag hade olja i pastan. Den enda jag inte hade med var ’‘frukt och bär’’, vilket jag ska tänka på till nästa gång. 

Jag tänkte också på att ha med så många av näringsämnena i min rätt. Kolhydrater och stärkelse hade jag i pastan, sockerarter och fibrer finns i morötterna och squash innehåller också fibrer, fett fanns i osten, oljan och laxen, protein fanns också i laxen och vatten serverade jag sidan om. 

Lax var en av mina största råvaror och den innehåller mycket, t.ex. fett och protein. Fett behöver vi för att lagra energi men om vi får för mycket av det blir vi överviktiga. Protein gör så att kroppen byggs upp och det ger även energi. Den har även en stor del inom matcirkeln och tallriksmodellen och står med på livsmedelsverkets 5 kostråd om att äta fisk ofta. 

Den andra ‘‘stora’’ råvaran i min maträtt var tagliatelle som innehåller rikt av kolhydrater men också stärkelse. Både kolhydrater och stärkelse som är en slags kolhydrat ger energi till våran kropp. Om du tränar mycket är det bra att äta mycket kolhydrater för att få mer energi till kroppen. 

Jag tycker att jag lyckades bra med min maträtt och den såg väldigt fräsch ut när den var upplagd. Enligt Albana, som jag lagade maten till, tyckte hon att det var väldigt gott och vi båda åt upp allting. Detta kan verkligen vara en vanlig middag för en familj då den var lätt och snabb att laga och man behöver inga stora kunskaper för att laga rätten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar