creative commons

Creative Commons-licens
Claras digitala portfolio by Clara is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 2.5 Sverige License.

söndag 1 september 2013

Vandring med övernattning.

Innan du åker på vandring ska du alltid kolla ut vart ni ska gå, och ha även en reservplan, ''provpacka'' så du vet att allting får plats, prova tält/vindskydd så du vet att allting finns, se till så att ditt friluftskök fungerar som det ska, du har allting du behöver och vilket väder det kommer att vara. När man går så mycket under flera dagar är det lätt att få skoskav, för att minska risken kan det vara smart att ha två par strumpor. Först ett par tunna och sen ett par tjockare så det inte skaver mot din fot.

Klädsel för vandring: Innerskikt- ett innerskikt ska bestå av en tröja och ett par byxor, ett s.k. underställ. Det ska sitta tight på kroppen och har i uppgift att värma och ta bort fukten från kroppen. I material är det bra att använda syntet eller ull, inte bomull då det torkar långsamt. Syntet torkar snabbt och är snabbt på att ta bort fukten från kroppen, men har en hake då det kan börja lukta efter ett tag och vid vandring kan det gå några dagar tills du får chans till att tvätta, men vid hög temperatur på vattnet går lukten bort. Fördelen med ull är att även när det är blött värmer det och det luktar inte illa även fast det används mycket. Du ska även ha ull/syntet i strumpor & kalsonger/trosor. Om du ägnar dig åt någon lugn aktivitet (som vandring) och väljer ull, ska du använda ren ull till ditt innerskikt, eftersom då är det viktigare att hålla sig varm, men om du gör något som du svettas mycket av att göra ska du använda dig av ett blandmaterial, eller även det tunnaste lagret ull.

Mellanskikt- mellanskiktet brukar bara vara en tröja av ull, fleece eller andra syntet för att det finns för att driva fukten vidare från kroppen och innerskiktet men samtidigt hålla kvar kroppens värme. Det är smart ifall tröjan har en dragkedja så man kan öppna upp ifall det blir för varmt. Man kan också ha ett par korta byxor över sina underställs-byxor så att det håller värmen där också men inte blir för varmt, cykelbyxor eller träningsshorts fungerar bra.

Ytterskiktet- här är det bra att tänka på att det ska hålla för vatten (regn o.s.v.), vind, snö m.m. men samtidigt kunna ventilera så att fukten från kroppen inte hålls kvar i någon av skikten. Ytterskiktet borde vara justerbart på olika sätt, t.ex. vid huvan eller ärm- och bensluten. Det borde också finnas anpassade fickor (många) och dragkedjor för att lätt kunna öppna när man har vantar på sig för att man ska slippa ta av och på vantarna hela tiden.

Förstärkningssiktet- detta är t.ex. ett par extra byxor och/eller en extra jacka att dra på dig när ni ska ta en paus i vandringen/slå upp läger.

Packning: Övernattningen- en sovsäck som helst klarar till -5°, liggunderlag/luftmadrass (om du har luftmadrass tänk på att ha med lagningslappar ifall det skulle gå hål), ett tält/vindskydd.

Mat och dryck- friluftskök, bränsle till köket, kastruller, tändstickor/tändare, mugg/kåsa, bestick, tallrik, diskmedel+diskborste, skärbräda, 1/2 vattenflaskor som helst ska rymma 0,5 liter, mat under vanringen och slidkniv.

Hygien- tvål, tandborste, tandkräm, toalettpapper (lägg ner i en plastpåse så det inte riskeras bli blött), solkräm om det är sol utomhus, tabletter om du har någon allergi, värktabletter, hudsalva, myggsalva och en liten handduk.

Extra kläder- 1 underställ, 3 par strumpor, 4-5 par underkläder, regnkläder (ska vara längst upp i ryggsäcken så det är lätt att komma åt), extra värmande plagg (t.ex. fleecetröja), vantar, mössa, om det är varmt/stark sol kan en keps vara skönt att ha under dagen.

Säkerhet- karta, kompass, första hjälpen och en pannlampa/ficklampa.


Övernattningen: Tält- (allemansrätten) om du inte stör markägaren, skadar naturen, inte nära boningshus eller slår upp tältet på tålig mark och inte betesmark, jordbruk eller plantering får du tälta några få dygn var du vill i naturen (men ska följa det jag nyss skrev). Tänk på att slå upp tältet på plan mark, där det inte är fuktigt. Det kan vara mysigt om du sätter upp tältet så öppningen (ingången) är mot öster så när du vaknar och går ut ur tältet känner du morgonsolen direkt.

Vindskydd- allemansrätten gäller för vindskydd också. Använd dig av en persienn, rep och stockar/pinnar/grenar. Du kan enkelt göra ett genom att sätta upp ett rep mellan två träd som står tillräckligt nära varann, hänga persiennen över (knyta fast den så  den inte åker av mitt i natten) och lägga en stock över den nedre delen så den hålls på plats (eller sätta fast med något annat).

Gör gärna upp en eld under kvällen, men glöm inte att lägga stenar runt om och i botten och gärna sand också så elden inte kan spridas eller att släcka den efteråt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar