creative commons

Creative Commons-licens
Claras digitala portfolio by Clara is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 2.5 Sverige License.

onsdag 2 oktober 2013

Yoghurt-jämnförelse på Coop

Jag undersökte på Coop och alla tre produkterna innehöll 1 liter, så priset på produkterna var samma som jämförs-priset. 

Skånemejerier naturell-yoghurt, 3% 
Denna kostade 16,50 kr/kg och hade en förpackning av kartong. Förpackningen kan återvinnas som kartong/pappförpackning och korken ska sorteras i behållaren för hårdplast. Skånemejeriers naturella 3% yoghurt innehåller endast högpastoriserad mjölk och yoghurtkultur. Den är tillverkad och förpackad av Skånemejerier AB men det står dock inget om ursprungslandet. Produkten stödjer FSC som arbetar med illegal nerhuggning av träd. För att produkten ska hålla och smaka bra så länge som möjligt bör man förvara den i högst 8° och följa bästföredatumet! Ifall yoghurten öppnats håller den 6-7 dygn (i +8°).

Hjordnära ekologisk naturell-yoghurt, 3%
Denna kostade en aning mer, 16,95 kr/kg och var också tillverkad av kartong. Dock hade inte Hjordnäras yoghurt en kork, utan var bara gjord av kartong så återvinns som kartong/pappförpackning endast. Den innehåller högpastöriserad mjölk och yoghurtkultur, samma som den från skånemejerier, ända skillnaden är att dennas innehåll är 100% ekologiskt. Även Hjordnäras yoghurt är tillverkad och förpackad av Skånemejerier AB i Hjo men inte heller här står det var den ursprungligen kommer ifrån. Som vanligt visar denna också att att den är bäst före bästföredatumet och öppnad förpackning håller i ca 6-7 dagar i max 8°. Denna yoghurten stödjer också FSC och även är den EU-jordbruk-märkt. När en produkt är EU-jordbruks-märkt betyder att den hjälper bönderna att producera mat, skydda miljön, stärka djurskyddet och bidra till en levande landsbygd.


Coop mild naturell-yoghurt, 3%
Coops egna yoghurt var den billigaste, den kostade bara 11,95 kr/kg. Förpackningen ska återvinnas som papp. Yoghurten innehåller högpastöriserad mjölk, 3 % fetthalt och yoghurtkultur. Tillverkad och förpackad av Coop Inköp & Kategori AB i Hedemora, här står det också ingenting om vilket ursprungsland den kommer från. Det står som vanligt att den ska förvaras vid högst 8° men inget om hur länge den håller efter att den har öppnats, men den har ett bästföredatum.



Ifall jag skulle gått och handlat yoghurt skull jag handlat Hjordnäras yoghurt eftersom att den är den mest ekologiska av dem alla tre. Även fast den var den dyraste så är den bäst för miljön och ifall fler börjar köpa ekologiskt tror jag att fler företag kommer börja producera ekologiska varor och då kommer det även bli billigare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar