creative commons

Creative Commons-licens
Claras digitala portfolio by Clara is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 2.5 Sverige License.

torsdag 7 november 2013

Ingen riktig våldtäkt- det var en våldtäkt

Hur långt är man egentligen villig att gå för att bli populär? Sara som är huvudpersonen i dokumentären Ingen riktig våldtäkt tänkte att det var säkert såhär det gick till på fester, men det gör det inte alls, det ska inte göra det iallafall. Ingen riktig våldtäkt handlar om Saras berättelse om hur hon blev av med oskulden genom våld och en dramatisering om hur Sara blev gruppvåldtagen på en fest.

Sara drack lite för mycket den kvällen på festen och det slutade med att hon spydde på toaletten. Hon fick hjälp av en aning äldre kille hon hade hängt med under kvällen. Just denna killen började Sara bygga upp känslor för och tänkte ha sin första gång med honom.
Sara: ’‘Jag var ju ganska ny i det där gänget så då ville man ju inte ja uppfattas som feg eller så... Jag visste ju inte hur det var... Kanske det var sådär det gick till på fester jag visste inte liksom. ’
Medan Sara smått gick över till andra fasen med killen kom två av killens kompisar in i rummet och de alla tre började smeka och tafsa på henne. När hon sedan började dra sig undan höll de fast henne i handlederna och spottade på henne. 
Sara: ’‘Man var ju rädd för liksom om vad de skulle tänka om mig om jag skrek eller sa ifrån för jag ville ju i början, med den ena killen då, jag ville ju inte att han skulle tycka att jag var konstig som sa, som inte ville, eller så.’’

Ulrika Rogland som jobbar som åklagare är specialist på just sexuella övergrepp sa i ett uttalande: ’’... Det är viktigt att veta att så fort någon gör någonting mot dig, sexuellt, som du inte ville, och personen visste att du inte ville, då är det ett brott.’’
Vad Ulrika menar är att man har alltid rätt att ändra sig och säga nej, även när man faktiskt varit med på det först. Detta står faktiskt även i lagboken; det räknas som en våldtäkt när det genomförs genom tvång i form av våld eller hot om brottslig handling, medan personen befunnit sig i ett hjälplöst tillstång eller när den utsatte varit underårig, alltså under 15 år, när övergreppet skedde. Sara, som filmen handlar om, hade druckit och hamnat i en väldigt vanlig panikreaktion bland de som blir våldtagna - freeze. Därför räknas det som om hon var i ett hjälplöst tillstånd vilket står klart och tydligt i lagen att det räknas som våldtäkt. Freeze innebär att offret hamnar i ett paralyserat tillstånd, man gör inget motstånd och i princip stänger av kroppens förmåga att kämpa sig ur situationen. Alltså är det mot lagen att ha sex med någon som inte kan försvara sig. Jag tycker därför att detta fallet med Sara räknas som en våldtäkt. Dock, enligt en undersökning [1], anser var fjärde tillfrågade ungdom mellan 15-25 år att om man inte gör fysiskt motstånd och skriker under en våldtäkt får man skylla sig själv. 

Men då brukar jag fråga ifall detta verkligen är ett tjejproblem. År 2009 [2] dömdes 1090 för sexualbrott, varav 1078 var män, år 2010 var 99% av de personer som misstänktes för våldtäkt i åldern 15-17 män, 3245 (98%) av alla de som anmälde våldtäkt år 2010 var kvinnor, år 2011 har Brottsförebyggande Rådet [3] räknat ut att det skedde ca 26 000 våldtäkter men endast 6 532 anmäldes, alltså ca 90 våldtäkter per dag och en tredjedel av alla anmälda våldtäkter är offret under 15 år. Som vi nog alla förstår är det vanligast att tjejer bli utsatta för denna slags brott, och det är också vanligast att det är tjejer som blir straffade för det. Offret skyller på sig själv, samhället skyller på offret (mestadels ungdomar) och även förövaren skyller på offret då de tycker att det var offret som påbörjade det och utmanade ödet. Ofta får inte tjejer samma frihet som killar, t.ex. inte vara ute lika länge på kvällarna på grund av att föräldrarna är rädda att de ska bli våldtagna, misshandlade, mördade osv. Men är det verkligen tjejerna vi ska hålla inne och lära hur man ska undvika faror, eller är det killarna (oftast killar) som gör själva brotten som borde stanna inomhus (hemma) tills de lär sig vad som är rätt och fel? 

Enligt mig är en våldtäkt allt innan man signalerat ett tydligt ja, och allt efter man signalerat ett nej. 



KÄLLOR & REFERENSER
Dokumentärfilmen Ingen riktig våldtäkt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar