creative commons

Creative Commons-licens
Claras digitala portfolio by Clara is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 2.5 Sverige License.

onsdag 14 maj 2014

Förebygga idrottsskador

1. För att förebygga skador under idrott ska man alltid värma upp innan så musklerna inte är stela när du börjar med träningen. Sen när du väl gör träningen ska du inte överbelasta dig själv och dina muskler. Om du t.ex. gymmar så kan det vara en smart idé att ha en PT (personlig tränare) så kan hen se så du gör rätt och tar rätt mängd. Det är också viktigt att du har minst en vilodag i veckan för att låta musklerna återhämta sig, annars kommer du inte komma någonstans framåt med din träning. Om du ska göra en aktivitet se till att det är säkrat först, alltså att allting sitter fast där de ska och om du ska t.ex. klättra, att du har underlag som en madrass ifall du ramlar.

2.  För att förhindra skador och olyckor vid redskapsidrott ska läraren informera eleverna om teknik och säkerthetsregler, se till att om det behövs underlag att det finns och övervaka övningen. Om eleverna som ska utföra redskapsgymnastiken vet tekniken för vad de ska göra så är det lättare att inte göra något felsteg och säkerthetsreglerna visar vad de inte ska göra, då de innebär en skade- och olycksrisk om de bryts. Underlag hjälper vid fall, t.ex. när eleven ska gå balansstång och faller. Om det inte finns någon matta under för att ta fallet och eleven faller rakt på marken som är hårdare ökar risken för skador. Vid en ny och/eller komplicerad övning kan det vara bra om läraren övervakar eleverna som utför den så eleverna kan få tips om de gör något fel och läraren kan hjälpa till under övningen.

3. Om jag ser till att följa de regler som läraren ger och gör de man ska göra så minskar risken för olyckor. Dessutom ska man fokusera på vad man gör och inte hålla på med annat samtidigt. För att se till att inte andra skadar sig ska man vänta på sin tur och inte störa dem.




http://99cla03.blogspot.se/2014/02/idrottsskador.html

http://www.lr.se/download/18.1102499128d03538e080002407/1350672334219/Anvisningar+r%C3%B6rande+s%C3%A4kerhet+i+%C3%A4mnet+idrott+och+h%C3%A4lsa+-+exempel+Goda+exempel.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar