creative commons

Creative Commons-licens
Claras digitala portfolio by Clara is licensed under a Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 2.5 Sverige License.

onsdag 24 oktober 2012

Köttfärspaj- utvärdering



Jag och Rasmus gjorde en köttfärspaj tillsammans och vi valde det för att det är lagom avancerat och gott. Vi började göra degen till skalet för att det tar längst tid och sen stekte vi köttfärsen och hackade paprikan. Vi stekte, hackade och använde oss utav ugnen. När vi skulle stoppa in den i ugnen så rev vi ost och la på som sedan smälte. Vi serverade den med varsin tomat och ett glas vatten. Jag tycker att pajen blev riktigt god och det tyckte Rasmus och andra som fick smaka också. Kryddorna vi använde var helt perfekta till själva blandfärsen som vi använde i fyllningen. Det är ingen dyr rätt att göra och den blev ändå så pass god så det rekommenderar jag definitivt för andra. 

Vi följde tallriksmodellens delar genom att ha paj-skalet som hör till delen med potatis, matgryn, pasta, ris och/eller bröd vilket är kolhydraterdelen. Sen finns det en del som säger grönsaker, rotfrukt, frukt och/eller bär vilket också är vitamindelen och den fyllde vi i genom att ha paprika, tomatpuré och en tomat bredvid. Vi skulle ju göra en köttfärspaj och då hade vi ju köttfärs som passar bra in i gruppen med kött, fisk, ägg och/eller baljväxter, baljväxter kan vara tillexempel bönor, ärter och/eller linser och detta är proteindelen. 

Vi använde ekologiska ingredienser till rätten för att det är ett smart val för miljön. Det vi skulle kunna göra bättre var att inte göra det så hastigt utan långsammare, mer detaljerat och noggrannare.

Vårt recept lydde såhär: 

PAJDEG
1 1/2 dl vetemjöl
50g  kallt, fast matfett
1 msk vatten

FYLLNING
1/2 gul lök
1/2 rödpaprika 
150g blandfärs
1 pressad vitlöksklyfta 
1tsk paprikapulver
1tsk spiskummin
1tsk chilipulver
2krm salt
1krm peppar
1tsk vetemjöl
1/2-1 dl vatten


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar